ROR-masterclass: de casus Malek F.

In de eerste masterclass van het ROR in 2024 stond de casus van Malek F. centraal: de dader van het steekincident in Den Haag in 2018. Job Knoester, advocaat en tbs-expert, belichtte de verdediging en tbs-maatregel, terwijl Harald van de politie en Simon van het OM het strafrechtelijk onderzoek en de vraag naar een mogelijk terroristisch oogmerk bespraken. De bijeenkomst trok veel belangstellenden. Zij werden ondergedompeld in de complexiteit van de zaak en de werking van de tbs-maatregel in Nederland.

Job Knoester geeft een masterclass
Beeld: ©Opleidingsinstituut DJI

Knoester nam het publiek mee door het aangrijpende levensverhaal van Malek F., die als vluchteling uit Syrië naar Nederland kwam. Een achtergrond die mogelijk een rol speelde in zijn geestelijke gezondheid en zijn handelingen op die bewuste dag. Knoester vertelde over het in contact komen met Malek, tot aan het aanvechten van de door het OM geëiste celstraf. Ook stipte Knoester de voor- en nadelen van de tbs-maatregel in Nederland aan, waarbij interessante invalshoeken naar voren kwamen. 

Perspectieven

Tijdens het tweede deel van de masterclass werd het strafrechtelijk onderzoek vanuit verschillende perspectieven belicht. Harald illustreerde met beeldmateriaal het proces van aanhouding en huiszoeking bij Malek F., terwijl Simon inging op de bewijsstukken die werden verzameld, waaronder een anonieme brief die wees op mogelijk terroristische motieven. Het bewijsmateriaal bracht cruciale vragen naar voren over de toerekeningsvatbaarheid van Malek en of er daadwerkelijk sprake was van een terroristisch oogmerk. 

De masterclass bood een diepgaand inzicht in de complexiteit van de casus Malek F. en bracht belangrijke juridische vraagstukken naar voren, waarbij de invalshoeken vanuit politie, OM en verdediging werden belicht. De deelnemers reageerden enthousiast op de masterclass. Er ontstonden interessante discussies, waarbij diverse perspectieven werden belicht en nieuwe inzichten werden verworven.